Kuinka kouluttaa koira: Koiran kouluttaminen – Perusteet

Photo by jklugiewicz on Pixabay

Kun tuot uuden koirasi kotiin, on todennäköistä, että se on täynnä energiaa ja myös altis häiriötekijöille. Lisäksi koulutus ei tapahdu yhdessä yössä. Se on jatkuva prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä, omistautumista ja johdonmukaisuutta sekä sinulta että lemmikiltäsi. Olitpa sitten asiantuntija tai ensikertalainen omistaja, koiran koulutuksessa on aina parantamisen varaa. Toiston ja positiivisen vahvistamisen avulla voit kouluttaa koirasi olemaan tottelevainen, luotettava ja luotettava aina. Tärkeintä on löytää menetelmät, jotka toimivat teille molemmille. Seuraavassa on muutamia hyväksi havaittuja tekniikoita koiran kouluttamiseen kotona:

Positiivinen vahvistaminen

Kuten olemme jo maininneet, positiivinen vahvistaminen on avainasemassa tehokkaassa koirankoulutuksessa. Tämä tarkoittaa, että palkitset hyvän käytöksen antamalla koirallesi jotain, josta se nauttii, oli se sitten herkku tai taputus päähän. Kun koirasi suorittaa toiminnon, jonka haluat sen toistavan, kuten istumisen tai makaamisen, palkitse se herkulla, jotta se alkaa yhdistää tietyt toiminnot palkitsemiseen. Tämä auttaa koiraa ymmärtämään, mitä haluat siltä, ja rakentaa samalla luottamusta välillenne. Jos käytät positiivista vahvistamista oikein, koirasi nauttii koulutuksesta ja odottaa sitä innolla.

Koiran koulutuksen perusteet

Jos haluat kouluttaa koirasi tehokkaasti, on tärkeää, että ymmärrät koulutuksen perusteet. Tämä tarkoittaa, että tiedät, miten saat koirasi reagoimaan tiettyihin käskyihin, miten palkitset lemmikkisi oikein hyvästä käytöksestä ja miten selviät huonosta käytöksestä. Seuraavassa on lueteltu joitakin koirankoulutuksen keskeisiä osatekijöitä: – Vahvista käyttäytymistä – Jos koirasi tekee jotain, mitä haluat sen tekevän useammin, palkitse se herkulla tai taputuksella päähän, jotta se ymmärtää tehneensä jotain, mistä pidät. – Pysy johdonmukaisena – Muista, että koirasi tarkkailee ja oppii aina, vaikka et ajattelisikaan, että koulutat. Tämä tarkoittaa, että sinun on oltava johdonmukainen lähestymistavassasi ja käytettävä samoja sanoja ja menetelmiä, kun koulutat lemmikkiäsi. Tämä auttaa koiraasi ymmärtämään, mitä siltä odotetaan. – Älä käytä rangaistuksia – Rangaistukset, kuten koiran lyöminen tai koiralle huutaminen, eivät toimi koulutusmenetelmänä. Koirat reagoivat paremmin positiiviseen vahvistamiseen, joten palkitse hyvästä käytöksestä sen sijaan, että rankaisisit huonosta käytöksestä.

Johdonmukaiset korjaukset

Kun aloitat koirasi kouluttamisen, joudut korjaamaan sitä aika ajoin. Tärkeintä tässä on olla johdonmukainen, eli et anna koirallesi herkkua yhtenä hetkenä ja torumista seuraavana. Tämä hämmentää lemmikkiäsi ja vaikeuttaa harjoittelua. Käytä sen sijaan samoja termejä joka kerta, kun haluat oikaista koiraasi, kuten “ei” tai “istu”. Jos haluat oikaista koiraasi, käytä voimakasta ääntä ja pidä kättäsi pysäytysasennossa, kämmen ulospäin. Jos koirasi pureskelee jotakin tai on aggressiivinen tai tekee jotakin, joka ei ole turvallista, voit käyttää vesiruiskupulloa tai sitronellasuihkupantaa.

Oikeiden sanojen löytäminen

Jos haluat kouluttaa koirasi tehokkaasti, sinun on käytettävä oikeita sanoja. Esimerkkinä tästä on istu-komennon opettaminen koirallesi. Haluat, että koirasi istuu, mutta et halua, että se menee makuulle. Siksi sinun on sanottava sanat “istu” ja “ei makuulle”. Useimmat koirat reagoivat paremmin yhteen sanaan kuin toiseen, joten sinun kannattaa valita yksi sana, jota käytät lemmikkisi kouluttamisessa. Tämä tekee prosessista helpompaa sinulle ja koirallesi. Useimmat koirankouluttajat suosittelevat, että koulutuksessa käytetään koiran nimeä ja sen jälkeen komentosanaa. Tämä auttaa sinua pysymään johdonmukaisena ja helpottaa prosessia.

Koiran käyttäytymiskoulutus

Yksi parhaista tavoista kouluttaa koiraa on ymmärtää sen käyttäytymistä. Tämä tarkoittaa, että tiedät, milloin koirasi on iloinen, innoissaan, surullinen tai turhautunut. Omistajana sinulla on velvollisuus ymmärtää koiraasi ja auttaa sitä viihtymään kaikissa tilanteissa. Jos lemmikkisi osoittaa tiettyä käyttäytymistä, voit käyttää sitä hyväksesi koulutuksessa. Jos koirasi on esimerkiksi yli-innokas, voit rauhoittaa sitä puhumalla sille lempeällä äänellä. Voit myös käyttää erilaisia ympäristöjä osana koirasi koulutusta. Jos olet esimerkiksi eläinlääkärillä, voit pyytää koiraasi istumaan tai makaamaan, kun saavut rakennukseen ja poistut sieltä. Jos koirasi haukkuu, voit harhauttaa sitä antamalla sille jotain tekemistä. Tämä voi olla lelu tai herkku. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä suihkepullosta haukkumisen lopettamiseksi.

Johtopäätökset

On tärkeää muistaa, että koiran kouluttaminen on pitkäaikainen sitoumus. Et voi odottaa tuloksia yhdessä yössä. Koulutus on jatkuva prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä, omistautumista ja johdonmukaisuutta sekä sinulta että lemmikiltäsi. Olitpa sitten asiantuntija tai ensikertalainen omistaja, koiran koulutuksessa on aina parantamisen varaa. Toistamalla ja positiivisella vahvistamisella voit kouluttaa koirasi olemaan tottelevainen, luotettava ja luotettava aina. Tärkeintä on löytää menetelmät, jotka toimivat teille molemmille.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *