Kuinka kasvattaa vinttikoiria vastuullisesti?

Vinttikoirien kasvattamisessa on tärkeää toimia vastuullisesti ja esimerkiksi Suomen Kennelliitto on sitoutunut tukemaan vastuullista koirien kasvatusta. Suomalaiset kasvattajat ovat tunnettuja laadukkaasta kasvatustyöstään ja laadukkaista koirista ja tätä perinnettä kannattaa jatkaa.

Kun kasvatustyö on vastuullista, vaalii se koirien hyvinvointia ja terveyttä. Vinttikoirien kasvattaja voi vaikuttaa kasvatustoimintansa vastuullisuuteen ja eettisyyteen moni tavoin, joista kerrotaan tässä artikkelissa pähkinänkuoressa.

Terveys ja hyvä luonne

On erityisen tärkeää käyttää jalostuksessa ainoastaan terveitä ja hyväluonteisia vinttikoiria, jotka vastaavat käyttöominaisuuksiltaan ja ulkomuodoltaan rodunomaisia vinttikoiria.

Jos vinttikoirien kasvattaja antaa vinttikoiriaan toiselle kasvattajalle jalostuskäyttöön, hän varmistaa, että tulevissa yhdistelmissä toteutuvat edellä mainitut periaatteet molempien jalostuksessa käytettävien vinttikoirien kohdalla.

Avoimuus

Avoimuus on vinttikoirien kasvatuksessa kaiken A ja O. Kasvattajan tuleekin kertoa avoimesti vinttikoiriensa terveydentilasta. Hän paneutuu emän ja pentujen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Lisäksi hän huolehtii siitä, etteivät hänen koiransa aiheuta haittaa ympäristölle.

Pentujen sosiaalistaminen

Ennen pentujen luovuttamista uuteen kotiin kasvattaja huolehtii siitä, että pennut on totutettu käsittelyyn ja että ne on sosiaalistettu. Hän myy pentuja ainoastaan sellaisiin koteihin ja sellaisille henkilöille, jotka ovat sopivia huolehtimaan pennusta.

Onkin tärkeää, että vinttikoirien kasvattaja tarkistaa huolellisesti etukäteen, millaisiin koteihin hänen kasvattamansa pennut ovat menossa.

Vinttikoiran pentua ei koskaan pitäisi ostaa tai myydä ilman, että osapuolet ovat tavanneet toisiaan etukäteen. Vastuullinen vinttikoirankasvattaja myös opastaa ja neuvoo kasvattamiensa vinttikoirien omistajia koko koirien eliniän.

Hänen tulee myös kertoa kasvattamiensa vinttikoirien pentujen ostajille millainen vastuu ja millaisia velvollisuuksia koiran omistamiseen liittyy. On tärkeää varmistaa, että ostaja ymmärtää, kuinka suuri vastuu vinttikoiran omistamiseen liittyy!

Sopimukset ja rekisteröinti

Vastuullisesti toimiva vinttikoirien kasvattaja tekee kaikista myymistään koirista kirjallisen sopimuksen. Lisäksi hän rekisteröi pennut sekä luovuttaa niiden rekisteritodistukset pentujen uusille omistajille viivytyksettä.

Vastuullinen vinttikoirien kasvattaja allekirjoittaa myös Kennelliiton Kasvattajasitoumuksen sitoutuen noudattamaan sitoumuksessa määriteltyjä vastuulliseen koirankasvatukseen liittyviä periaatteita.